четвер, 1 грудня 2022 р.

СІМЕЙНЕ ДОЗВІЛЛЯ

 Не скаржся на темряву. 

Стань сам маленьким джерелом світла.

Бернар Вербер


Зараз доволі  часто вимикають світло. І доволі часто виникає питання чим зайняти свій час? До вашої уваги кілька варіантів для сімейного дозвілля.

 
ГРА «ПРОДОВЖИ МАЛЮНОК» У цю гру можуть зіграти двоє дітей, батько з дитиною або сім'я, розбившись на пари. Наприклад, тато малює із сином, а мама – з донькою. На чистому аркуші паперу одна людина малює одну деталь, а друга продовжує малюнок, домальовуючи щось ще. Наприкінці виходить дуже кумедна картина, іноді зовсім незрозуміла, а іноді дуже красива. Можна змагатися командами, чий спільний малюнок вийти смішнішим. А найголовніше, що яскраве світло для такого малювання зовсім не потрібне — можна грати при свічках, то буде навіть веселіше!


ГРА «ЗІПСОВАНИЙ ТЕЛЕФОН» 

Відома всім батькам гра з дитинства. Якщо відключили світло вдома, можна розташуватися всією сім'єю на дивані і весело провести час, відгадуючи слово, яке спочатку було сказано на вушко першій людині в ланцюжку. Чим більше людей грає у гру, тим краще! А темрява додає такому виду дозвілля особливий шарм.


ВПРАВА-ГРА "ВАЛІЗА"
Всі сідають в коло. Ведучий починає: «Я вирушаю в кругосвітнє плавання і покладу у валізу ... карту». Перший учасник продовжує: «Я вирушаю в кругосвітнє плавання і покладу у валізу карту і ... компас!». Другий: «Я вирушаю в кругосвітнє плавання і покладу у валізу карту, компас і ... сорочку!» І так далі. Грають до тих пір, поки хто-небудь не покладе річ, яка в подорожі не потрібна. Такий учасник отримує штрафне завдання. Наприклад, пострибати на одній нозі до дверей і назад.


ГРА «ВГАДАЙ МЕЛОДІЮ» 
Якщо у вас вдома є музичний інструмент, навіть дитячий, можна використовувати його в іграх при свічках. Наспівуйте  відомі мелодії або грайте їх на інструменті та попросіть дітей вгадати назву (або хоча б виконавця). Якщо це  довго не вдається - можна давати легкі підказки, а щоб було цікавіше - влаштуйте змагання між членами сім'ї, хто з них вгадає більше пісеньок.


ГРА «ВГАДАЙ ХТО» 
Ця гра точно запам'ятатись школярам і може затягнутися на кілька годин! Суть її полягає в тому, що всі учасники повинні сісти у коло, а на лоб кожному клеїться стікер з ім'ям відомого персонажа чи героя . Бачити напис на лобі в людини можуть лише інші члени сім'ї. Мета гри - вгадати свого персонажа за допомогою запитань. Задавати питання потрібно за годинниковою стрілкою так, щоб відповідь була лише «так» або «ні», і давала додаткову інформацію про ім'я на вашому стікері. Наприклад: «Я персонаж із мультфільму?». Якщо люди у колі кажуть «так», питаєте: «З українського мультфільму ?». Якщо учасники знову дають позитивну відповідь, продовжуєте запитувати. Якщо відповідь негативна, про свого персонажа запитує наступна по колу людина.


ТЕАТР ТІНЕЙ АБО ТЕАТР ЛЯЛЬОК 
Озброївшись великим ліхтарем, можна влаштувати дитині театр тіней на стіні, використовуючи руки та підручні предмети. Або скористатися домашнім театром тіней, який можна зробити з коробки, звичайно заздалегідь.

Немає коментарів:

Дописати коментар

День інтеркультурності

В рамках декадника толерантності, сьогодні говоримо про інтеркультурність...  Що ж це таке???  Інтеркультурність – це розуміння того, що різ...